public

Reference Man - bnnvara

In deel 3 van dit vierluik, vanaf minuut 18: mijn bijdrage aan deze documentaire van Sophie Frankenmolen voor BNNVara. Over hoe Reference Man ook erg aanwezig is in onze openbare ruimte.

Ontmoet 👉 Reference Man: een witte man, zo’n 1.75m lang en ongeveer 80 kilo. De ‘standaardman’, waar onze wereld op afgestemd, getest en gebouwd is.

🚨 In sommige gevallen is het zelfs levensbedreigend dat hij in zoveel dingen verstopt zit. Sophie Frankenmolen gaat op onderzoek uit en onthult waar hij zich schuilhoudt.

 
 

In my role as developer and coordinator of the Placemaking curriculum at Inholland University of Applied Sciences, evaluation is very important. I asked students who worked on the complex issue: “How can we make sure everyone can enjoy a night out on the town around Rembrandtplein?” how this worked out for them. Their design based process and real life concept testing & prototyping proved to be valuable in many ways. The Safe Space, a prototype made by second-year students, gained international media attention and is now a recurring event endorsed by the night mayor in Amsterdam.

This is my article about the value (for students, teachers and communities!) of prototyping in real life when placemaking in the city. Written for Uncover Magazine, a special edition co-written by all Leisure & Events academies in the Netherlands - read the full edition here.

 

Voor de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) masterstudenten Interieurarchitectuur (een groep met alleen maar vrouwen!) ontwierp ik een intensive programme van een week: Ruimte voor vrouwen – (interieur)architectuur vanuit het vrouwelijk perspectief.

Met mooie bijdragen van Charlotte Thomas (architectuurhistoricus, Azine, de Architect) en Marthe Singelenberg (Women Make the City).

 
Studenten onderzochten de "zachte" waarden in architectuur  & omgevingspsychologie en werkten vanuit hun eigen beleving, door de ogen van vrouwen. De wereld om ons heen is niet inclusief ontworpen, het tegenovergestelde zelfs. Dus gingen studenten op onderzoek uit. Hoe voelen vrouwen zich, wat voor effect heeft een bepaald ontwerp, architectuur, lichtplan op hen?

Ze brachten in kaart hoe zij ruimte beleven, hoe het eruit kan zien en voelen, wat er kan als je de vrouwelijke blik meeneemt. Met als resultaat: een atlas vol zachte kaarten van (de eigen/een) vrouwelijke ervaring op een plek die zij goed kent/in haar buurt/stad.

Ik was te gast bij NTR Wetenschap Focus, het wetenschapsprogramma van de NTR op NPO Radio 1. Samen met Laura Adèr van Fairspace gingen we in op de vraag: Van wie is de straat? Want op papier is de openbare ruimte voor iedereen vrij toegankelijk, maar in de praktijk zijn er voor veel mensen nog zichtbare en onzichtbare barrières.We spraken over het gevoel van veiligheid, wat veiligheid betekent voor verschillende mensen, over blinde vlekken en hoe ontwerp de stad veiliger en inclusiever kan maken, en wat meisjes de otters van de publieke ruimte maakt!Je kunt de uitzending hier terug luisteren:

🌍 Website: https://bit.ly/3xT55i1

🎧 Podcast: https://bit.ly/3vX2HVW

 

Feature 2

I'm Speaking de Podcast! De publieke ruimte is van ons allemaal, maar toch net iets meer ingericht op mannen. Ontwerper en onderzoeker Eva James vertelt in S01/E06 hoe design de publieke ruimte vrouwvriendelijker kan maken. Glainess Adely Copra van WomenMakeTheCity kijkt met haar vrouwelijke blik mee in de stad Amsterdam en legt uit hoe details het verschil kunnen maken.

Luister de aflevering via imspeaking.nl, via je favoriete podcast app of hier:: https://www.buzzsprout.com/1549861/8239013-vrouwen-in-de-publieke-ruimte

 

Voor Fontys master of architecture & urbanism- Academy for aspiring architects & urbanists gaf ik een lezing over inclusief ontwerpen en hoe we met empathie en een ander perspectief onze omgeving beter kunnen ontwerpen.

Feature 3

In de tentoonstelling Safe Spaces onderzocht Arcam de samenhang tussen zichtbaarheid en veiligheid en hoe ontwerp daaraan kan bijdragen.

Mijn utopisch ontwerp voor het Sumatraplantsoen in Amsterdam maakte deel uit van de tentoonstelling.

 



Voor Mevr. de Architect, een publicatie van A.zine waarin vrouwelijke architecten een podium krijgen, schreef ik een essay over de vrouwelijke blik op de openbare ruimte, en hoe dit een blinde vlek is.

“Eva James ziet dat de vrouwelijke blik vooralsnog bijna nooit wordt meegenomen in het ontwerp van de publieke ruimte. Ze geeft in een essay antwoord op de vraag: hoe maak je als ontwerper, beleidsmaker of onderzoeker behoeften van vrouwen tastbaar bij de inrichting van de openbare ruimte? Daarnaast komt ze met een toolkit hoe je de vrouwelijke, inclusieve bril kunt opzetten tijdens je werk.”

https://a-zine.nl/2021/03/26/blinde-vlek/

 



Mijn ontwerp project “Blinde Vlek - openbare ruimte gezien door de ogen van vrouwen” genomineerd voor de HKU prijs Gemeente Utrecht 2020 - een prijs die wordt toegekend aan een project met bijzondere maatschappelijke relevantie.